Få 25% rabat på dine første 4 måltidskasser.

Brug koden REALFOOD

Hvad er tilsætningsstoffer?

Tilsætningsstoffer er typisk noget man tilsætter maden, så enten holdbarhed eller konsisten forbedres. En tommelfingerregel er, at jo mere et produkt er forarbejdet, des flere tilsætningsstoffer indeholder det også. Man kan også se sådan på det, at hvis maden ikke kan laves i et almindeligt køkken, så er der som regel også rigtig mange tilsætningsstoffer i den. Hos Simple Feast bruger vi ingen kunstige tilsætningsstoffer overhovedet, og vi laver al maden selv i vores to køkkener. Det ligner helt almindelige køkkener, som du kender det hjemmefra, men alting er selvfølgelig bare større.

Hvordan undgår jeg tilsætningsstoffer i mit eget køkken?

Som privat husholdning undgår du tilsætningsstoffer det øjeblik, du selv laver maden fra bunden af uforarbejdede råvarer. Det sjældent, at man tilføjer tilsætningsstoffer i sit eget køkken – det skulle være lidt bagepulver ind i mellem, men det er trods alt i begrænsede mængder.

Hvordan undgår jeg fejlkøb i supermarkedet, der indeholder tilsætningsstoffer?

De største fælder i supermarkedet, som indeholder kunstige tilsætningsstoffer, er fx kiks og kager (især dem med rigtig lang holdbarhed), brød, juice, yoghurt, morgenmadsprodukter og chips. Det er noget de fleste husholdninger i et eller andet omfang spiser og mange af disse produkter indeholder både forskellige kunstige tilsætningsstoffer og palmeolie. 

Et godt tip er at studere markedet for gode alternativer uden kunstige tilsætningsstoffer og palmeolie. Kan man ikke undvære kiks til børnene, så find det gode alternativ og gå efter det. 

Hjemme hos os spiser vi fx ofte tomatsuppe på de travle dage, men i stedet for at købe den med tilsætningsstofferne i, så går vi efter en specifik variant, som jeg kender i forvejen og som er uden kunstige tilsætningsstoffer, eller også laver jeg en simpel tomatsuppe selv, af økologisk passata på flaske og tilsætter så olie, lidt hvidløg, tørret basilikum, tomatpure, salt og peber. Så kan man jo lave en ekstra stor portion og fryse den ned i mindre portioner, så der er færdig tomatsuppe til de travle dage. Summasummarum: Undersøg markedet og bliv et vanemenneske, så snart du kender det gode alternativ og gå målrettet efter det, så du ikke falder i fælden. Eller, lav maden selv og gør det simpelt, så er der også mindre risiko for, at det går galt.

Hvordan ved jeg om en råvare er forarbejdet?

I virkeligheden er alle råvarer, der har været igennem en proces, forarbejdet. Jo mere forarbejdet og behandlet maden er, des flere tilsætningsstoffer indeholder maden også. Gå efter den mad, der ligner sig selv allermest. Hvis du fx køber tomat på glas, så køb den mest simple variant og smag den selv til derhjemme. Hos Simple Feast er det vigtigt for os, at vi tager ejerskab over vores mad, så vi selv kan styre hvor meget sukker, salt, olie osv. der er i maden. Og det kan du også selv gøre derhjemme ved at købe uforarbejdede råvarer og lave maden selv fra bunden. Så kan du også være sikker på at undgå rigtig mange tilsætningsstoffer.

Det er bare ikke altid tiden er til at lave mad fra bunden, når man er en familie...

Som børnefamilie kan det være svært at lave mad fra bunden hver dag Men det er her, at jeg vil anbefale, at man forsimpler sine madvaner og tænker enkelthed ind. Fx kan man nemt lave en hjemmelavet pesto, der holder 14 dage i køleskabet. Sørg for at have et lager af kvalitetspasta liggende, så du altid kan bikse en nem pasta pesto sammen – evt. med lidt grøntsagsstænger som tilbehør. Det samme med hummus. Lav en god portion, så der er til mange dage og spis sandwich med hummus og grønt. Og det samme med kartofler – kog kartofler og lav evt. en hjemmelavet mayonnaise, så har du til kartoffelmadder på en travl hverdag. Hjemmelavet, grøn mad behøver ikke at være super besværlig og med mange ingredienser for at være sund.

Og mine børn elsker virkelig den rulle kiks med palmeolie ...

Prøv at se, om I kan tænke ud af boksen. Kan de fx erstattes med knækbrød med hjemmelavet jordnøddesmør? Det er noget af det nemmeste at lave. Herhjemme får børnene høreværn på, så hældes en pose ristede hele jordnødder i foodprocessoren og så larmer det ellers helt vildt, indtil nødderne pludselig bliver til en cremet pasta. På den måde kan du fuldstændig selv bestemme hvor meget sukker, salt og olie du ønsker din jordnøddesmør skal indeholde.

Har du her på falderebet et par enkle tips til at tilføje umami til grønne madretter?

Jeg bruger ofte miso, eddike og balsamico for at få dybde og umami frem i maden. Sådan kan man nemt underbygge og forstærke råvarerne, så smagsoplevelsen bliver mere dyb. Miso kan tilføjes supper og dressing og du kan også pensle grøntsager med miso, enten før eller efter de evt. grilles. Dressinger er også altid gode til at forstærke smagsoplevelsen.

Nanna Elisabeth Vestergaard er Head of Culinary Development hos Simple Feast og ansvarlig for at skabe nye, fantastiske retter, sætte retningen for menuen og flytte grænserne for, hvad plantebaseret mad og drikke kan være. Hun har en fortid som Development Chef hos Michelin-restauranten Sat Bains i Nottingham, England, og udviklingschef hos Meyers og Løgismose.

Opskrifter

Grillet courgette med miso

Ingredienser

  • 5 små courgetter
  • 1 citron, saft og skal heraf  
  • 5 spsk. olivenolie 
  • 2 spsk. miso-pasta
  • Salt og friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde

  • Pisk 2 spsk. olivenolien, saften og skallen af en halv citron, salt og peber sammen i en skål.
  • Skær den ene af courgetterne i lange tynde bånd (med en grøntsagsskræller eller et mandolinjern) og marinér dem i citrondressingen.  
  • Pisk miso, 3 spsk. olivenolie og saften af den sidste halve citron sammen i en skål.
  • Flæk de sidste 4 courgetter på langs og smør stegefladen med misomarinade.
  • Grill courgetterne på en meget varm grillpande – eller en gril – med stegefladen ned af. Pensel bagsiden og grill også denne side. 
  • Tag af varmen, drys med salt og peber og sevér sammen med citronmarinerede courgettebånd.

Tomatsuppe

Ingredienser

  • 1 l. god passata på flaske eller 1 kg flåede San Marzano tomater på dåse. 
  • 3 spsk. god olivenolie
  • 3 fed hvidløg, pillede og knuste
  • 2 spsk. tomatpuré
  • Tørret basilikum
  • Salt og friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde

  • Kom olie og hvidløg i en gryde og tænd på middel varme. Steg hvidløgene til de er gyldne og møre, 3-5 minutter. Justér varmen efter behov og rør undervejs.
  • Tilsæt basilikum og tomatpuré og steg, til det dufter, 5-10 sek.
  • Kom passata eller flåede tomater i gryden. Lad suppen simre under jævnlig omrøring til den er kogt ind og blevet tykkere i konsistensen, ca. 20 min.
  • Nyd suppen, som den er, eller blend den jævn med en stavblender. Smag til med salt og peber. 
  • Servér evt. toppet med stegt kål, koriander og sesam.

Plante mayonnaise

Ingredienser

  • 0,5 dl aquafaba (vandet fra kikærter på dåse)
  • 1,5 spsk. æblecidereddike
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 spsk. vand
  • 1,2 dl smagsneutral olie 
  • Et nip salt

Fremgangsmåde

  • Kom aquafaba, æblecidereddike, salt og dijonsennep i en skål og pisk det sammen. 
  • Kom olien i, i en tynd stråle, mens du pisker. 
  • Pisk afslutningsvis vandet i og smag til med salt og mere æblecidereddike om nødvendigt. 
  • Opbevár i et skoldet glas på køl.